Róża nie tylko ozdobna
Monika Nowakowska 04.06.2012, czytano 5 razy, pobrano kod HTML 0 razy, komentarzy 0.
Smaczne i odżywcze owoce
róż znalazły również swoje zastosowanie kulinarne. Współcześnie
stosowane są do przetworów oraz jako przyprawa do rozmaitych dań. Co
więcej, już w Średniowieczu zauważono ich właściwości lecznicze.
Zawarte w owocach substancje działają wzmacniająco i moczopędnie, a
także przyśpieszają hamowanie krwawienia.
W kosmetyce największym zainteresowaniem
cieszy się róża damasceńska. Jej płatki zachowują swój silny zapach
nawet po uschnięciu, dlatego używa się jej do produkcji olejku różanego i
perfum. Największe plantacje tej odmiany krzewu znajdują się w
bułgarskiej Dolinie Róż. Dlatego jedną z najcenniejszych pamiątek z
Bułgarii są właśnie różane kosmetyki.
Najpopularniejszym wyrobem różanym jest
woda, która łączy w sobie zarówno walory kosmetyczne, jak i kulinarne.
Woda różana powstaje jako produkt
uboczny w produkcji olejku różanego. Posiada piękny i naturalny
zapach. Znana jest ze swoich pielęgnacyjnych właściwości, ponieważ
odświeża, tonizuje i nawilża skórę, ale stanowi także doskonały dodatek
do ciast, deserów i innych potraw.
W Starożytności woda różana była używana
do kąpieli i w celach religijnych. Obecnie w krajach zachodnich
wykorzystuje się ją w aromaterapii i produkcji perfum. Od dawna znajduje
ona także zastosowanie w kuchni azjatyckiej, gdzie z jej udziałem
przygotowuje się napoje i desery oraz sporządza mięsa.
Współczesne konsumentki szczególnie
cenią wodę różaną za to, że może ona służyć do wyrobu własnych,
domowych kosmetyków. Jest idealnym składnikiem maseczek do twarzy i
płukanek do włosów. Stosuje się ją jako tonik lub wykorzystuje do
nasączania okładów. A co najważniejsze, przy okazji wyrabiania
wartościowego kosmetyku, można upiec fantastyczne ciasto!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz