Dieta a uroda, czyli jak być pięknym
Anetta Konstantowska
17.08.2012, czytano 21 razy, pobrano kod HTML 0 razy, komentarzy 0.
Dopóki nie żyjemy w harmonii z naturą i swoim
własnym ciałem, nie możemy oczekiwać, że naprawdę zostaniemy
uzdrowieni. Ajurweda zapewnia nam do tego środki.
Według ajurwedy dla urody kluczowe znaczenie ma
doskonałe trawienie i przyswajanie pokarmu w połączeniu z regularnym i
skutecznym wydalaniem produktów przemiany materii. Na tym opiera się
życie pełne mocy, harmonii i piękna. Procesy te łącznie odpowiedzialne
są za czystą skórę, błyszczące oczy i włosy, silne paznokcie,
wytrzymałość i odporność, promienność oraz łagodny i współczujący
charakter. Każde pożywienie, niezależnie od tego, jak doskonałe, jeśli
jest trawione w niewłaściwy sposób, tworzy toksyczne odpady nazywane
ama (
āmā). Ama z kolei prowadzi do niedrożności i zaburza
trawienie, nasilając problem poprzez tworzenie blokad w najważniejszych
kanałach, a także mąci umysł. Dobre trawienie jest wynikiem mądrego
doboru i odpowiedniego przygotowania pożywienia, a także uważnego
jedzenia.
Ogólne wskazówki służące poprawie trawienia
• Jeśli pojawiają się jakiekolwiek objawy zaburzenia trawienia lub
ama, na przykład nieprzyjemny zapach z ust, silny nalot na języku,
wzdęcia, mętny mocz, nudności lub bóle brzucha, najlepiej jest dać czas
układowi trawiennemu, aby sam się oczyścił i powrócił do równowagi
poprzez jednodniowy post lub przynajmniej rezygnację z jakiegoś posiłku
do chwili, aż powróci apetyt.
• Nigdy nie jedz, jeśli jesteś rozgniewany, przygnębiony, znudzony, zmartwiony lub wyczerpany.
• Przed jedzeniem weź kąpiel. Jeśli jest to niemożliwe, umyj przynajmniej twarz i ręce.
• Jak najczęściej spożywaj posiłki w domu. Pożywienie przygotowane z
miłością i intencją, aby jak najlepiej posłużyło innym, zawsze będzie
miało lepszą energię niż posiłki produkowane w restauracjach, które mają
na celu osiągnięcie zysku. Tradycyjnie kucharze w Indiach wybierani
byli z kasty kapłanów, aby zagwarantować, że pożywienie pełne będzie
dobrej energii.
• Jedz w samotności lub w towarzystwie rodziny i przyjaciół, przy których możesz się całkowicie odprężyć.
• Jedz w cichym, czystym miejscu. Jeśli podczas posiłku skierowany
jesteś twarzą na wschód, energia trawienna ulegnie wzmocnieniu.
• Słuchaj muzyki klasycznej lub muzyki hinduskiej stymulującej
trawienie. Oba rodzaje korzystnie wpływają na nastrój podczas jedzenia.
• W czasie posiłków popijaj ciepłą wodę, co wspomoże proces trawienia. Nigdy nie pij zimnej wody ani mleka podczas posiłków.
• Stosuj imbir dla zaostrzenia apetytu. Przygotuj go, siekając go
drobno i mieszając z odrobiną soku cytrynowego oraz niewielką ilością
soli kamiennej. Osoby z przewagą elementu pitta zwykle tego nie
potrzebują i o ile mają zdrowy apetyt, mogą się bez tego obejść.
• Jedz jak najmniej surowego pożywienia. Generalnie produkty gotowane są lżej strawne.
• Podziękuj za pokarm, który spożyjesz, i pozwól, aby poczucie
wdzięczności przeniknęło do pożywienia i jak najlepiej przysłużyło się
każdej komórce twojego ciała.
• Najlepiej, gdy podczas posiłku panuje cisza; wyjątek stanowi
przyjemna muzyka. Mówi się, że jakość rozmowy po posiłku odzwierciedla
naturę i jakość posiłku, z kolei rozmowa podczas posiłku zaburza
trawienie.
• Jedz tylko tyle, ile zmieści się w obu dłoniach złączonych razem.
• Jedz produkty o wszystkich sześciu smakach: słodki, kwaśny, słony,
gorzki, ostry i cierpki – każdy w ilości dostosowanej do twojego typu
doszy.
• Jedz świeże, lokalne, sezonowe produkty zawsze, gdy to tylko możliwe.
• Unikaj nadmiaru produktów kwaśnych lub sfermentowanych, w szczególności chleba na drożdżach.
• Podziękuj po posiłku.
• Oczyść usta, przemyj oczy i idź na krótki spacer.
• Między posiłkami rób przerwy od 3 do 6 godzin.
• Staraj się jadać o regularnych porach.
• Unikaj seksu, absorbującej nauki i snu przez co najmniej dwie
godziny po jedzeniu, zwłaszcza wieczorem. Oglądanie telewizji podczas
lub bezpośrednio po posiłku wpływa negatywnie na trawienie.
Wskazówki doboru pożywienia
Riszi, którzy pisali o diecie, żyli w o wiele prostszym, mniej
zanieczyszczonym świecie. Czasy się zmieniły i omawiając dietę, należy
uwzględnić wiele kwestii. Poniższe sugestie niekoniecznie mają charakter
tradycyjny, ale zgodne są z duchem ajurwedy.
• Zawsze, gdy tylko to możliwe, wybieraj żywność organiczną. Pozwala
to uniknąć potencjalnego zanieczyszczenia trującymi chemikaliami, które
blokują funkcjonowanie tkanek i przyspieszają ich starzenie się.
Ponadto żywność organiczna jest bogatsza w składniki odżywcze, w
szczególności w minerały śladowe – ważne dla skóry, paznokci i
nastroju.
• Jedz produkty rosnące w okolicy, w której mieszkasz, lub w
promieniu około 600 km, tak aby pochodziły z podobnej strefy
klimatycznej. Produkty, dla których klimat w twojej okolicy jest
korzystny, przyczynią się do twojego dobrego wyglądu i samopoczucia.
Podobnie jak one kwitną w twoim rejonie, tak i ty rozkwitniesz.
• Jedz produkty sezonowe, bo są najświeższe i w naturalny sposób
najbardziej dostosowane do klimatu. Na przykład warzywa zielone wiosną,
cukinię latem, marchew jesienią, a dynię zimą. Świeże pokarmy mają
najwięcej witalności i dają więcej energii.
• Staraj się wybierać produkty dostosowane do swojej doszy (
jaką jesteś doszą?).
Ponadto zwracaj uwagę na porę roku i dnia, w których dana dosza jest w
naturalny sposób silniejsza, i do tego dostosuj swój wybór. Zwracaj
szczególną uwagę na wybór pokarmów, kiedy podróżujesz lub jesz na
mieście. Wata jest silniejsza jesienią i zimą, a w ciągu dnia po
południu. Pitta nasila się latem, a w ciągu dnia w południe. Kapha jest
najsilniejsza wiosną, a w ciągu dnia wczesnym rankiem i wieczorem.
Więcej informacji o dominujących doszach i produktach żywnościowych:
• Jak najczęściej jedz żywność świeżo przygotowaną. Ale z kolei
świeże resztki (nie starsze niż jednodniowe) są lepsze od fastfoodów.
• Unikaj niewłaściwego łączenia pokarmów, czyli:
– posiłków bardzo zimnych z posiłkami bardzo gorącymi,
– mleka z rybami,
– mleka z mięsem.
• Unikaj kuchenek mikrofalowych. Ta forma gotowania rozprasza
energię, zamiast ją skupiać, a zatem z czasem prowadzi do osłabienia.
Zostało to naukowo i doświadczalnie udowodnione.
• Pokarm powinien wyglądać i pachnieć apetycznie. Ładne udekorowanie
oraz estetyczne podanie potrawy również sprzyja poczuciu harmonii przy
stole.
• Pij wodę źródlaną lub oczyszczoną. Unikaj wody destylowanej,
ponieważ jest ona pozbawiona minerałów i może wypłukać je z twojego
organizmu, osłabiając kości, zęby, włosy, paznokcie i skórę. Obecnie
dostępne są preparaty minerałowe, które można dodawać do wody
destylowanej, aby temu zapobiec.
• Żuj dokładnie każdy kęs – co najmniej do chwili, aż jedzenie uzyska płynną konsystencję.
• Zakończ posiłek, pijąc lassi* – napój jogurtowy wspomagający trawienie, który powinien zawierać bakterie szczepu
acidophilus.
Współczesne diety nie są korzystne dla flory jelitowej i często
zaburzają jej równowagę, co w efekcie prowadzi do problemów z
trawieniem.
Acidophilus pomaga przywrócić tę równowagę. Najlepszy jest jogurt domowej roboty.
*Lassi:
- dla pitta: jedna część jogurtu na trzy części ciepłej wody, syrop klonowy lub ghur (cukier indyjski), kolendra
(nazywana także chińską albo włoską pietruszką), kardamon
- dla kapha: jedna część niskotłuszczowego jogurtu na 3–4 części ciepłej wody, miód, czarny pieprz oraz imbir
- dla vata: jogurt zmieszany w proporcji 1:3 z wodą z dodatkiem soku
cytrynowego, szczypty soli, plasterka świeżego imbiru, sproszkowanego
kminu i kolendry
Fragment ksiażki "Ajurweda a uroda" Melanie Sachs